Wat kost de dierenarts?

by PetSecur | jan 22,2020 | dierenarts

dierenarts-2

Niet alleen de zorgkosten voor mensen nemen toe. Ook zorgkosten voor dieren laten een stijgende lijn zien. Het valt daarom ook te verklaren waarom steeds meer mensen een zorgverzekering afsluiten voor hun huisdier. Een huisdier is steeds vaker een (h)echt onderdeel van het gezin en daarom gun je ze de beste zorg wanneer dat nodig is. Maar wat kost zo een bezoekje aan de dierenarts eigenlijk? Dat hangt er vanaf waarvoor je een bezoek aan de dierenarts brengt…

Wat kost een medische behandeling?

In onderstaande infographic kun je in één oogopslag zien waar je ongeveer aan moet denken qua kosten bij een medische behandeling voor een hond of kat. Ook kun je zien dat de zorgkosten bij huisdieren de afgelopen jaren enorm zijn toegenomen en dat steeds meer mensen daarom een ziektekosten verzekering voor hun dier afsluiten.

Infographic_kosten_dierenarts

Klik hier om de infographic te downloaden als PDF

Veel voorkomende medische behandelingen 

Hieronder hebben we een enkele categorieën en veel voorkomende medische behandelingen onder elkaar gezet die relevant kunnen zijn voor je hond of kat:

  • Preventieve zorg
  • Orthopedie
  • Chirurgie
  • Gebit

Onder iedere categorie vind je een korte uitleg en een prijstabel met een kostenindicatie per behandeling. Let op: het gaat hier om kosten indicaties die verzameld zijn door de websites verschillende zorgaanbieders te raadplegen. In de praktijk kunnen kosten bij je eigen dierenarts hiervan afwijken.

Preventieve zorg

Preventieve zorg is gericht op het voorkomen of beperken van schade aan de gezondheid van huisdieren. Voorbeelden van preventieve zorg zijn inentingen, sterilisatie en castratie en een jaarlijkse gezondheidscontrole bij de dierenarts.

Behandeling

Kosten indicatie Kat

Kosten indicatie Hond

Inentingen

€20 - €100 *

€25 - €130 *

Sterilisatie  / Castratie

€60 - €125 

€ 160 - €290 

Jaarlijkse gezondheidscontrole

€30 - €50 

€30 - €50 

Röntgen

€90 - €110

€90 - €110

Echo

€70 - €90

€70 - €90

*afhankelijk van het soort inenting(en)

Orthopedie

Een veel voorkomende specialistische behandeling is orthopedie. Orthopedie is chirurgie bij bot- en gewichtsproblemen. Denk hierbij aan knieoperaties, fracturen en botbreuken. Dit is een behandeling die alleen door ervaren specialisten uitgevoerd kan worden en is daarom vaak een kostbare ingreep.

Behandeling

Kosten indicatie Kat

Kosten indicatie Hond

Knieoperatie

€1000

€1200

Kruisbandoperatie

€600

€1500

Heupoperatie

€1000

€3500


Chirurgie

Bij chirurgie wordt een huisdier onder plaatselijke- of volledige verdoving geholpen met een medisch probleem. Je kunt hierij bijvoorbeeld denken aan het verwijderen van tumoren, maar ook het uitvoeren van een keizersnede. Kosten kunnen oa. afwijken door de aard en complexiteit van een behandeling en het gewicht van een dier.

Behandeling

Kosten indicatie Kat

Kosten indicatie Hond

Tumor verwijderen

€750

€950

Keizersnede

€200 - €800 *

€300 - €1200 *

Darmoperatie

€700

€850

* afhankelijk van gewicht en dierenartspraktijk

Gebit

In het wild eten honden en katachtigen ander voedsel dan bij jou thuis en wordt hun gebit ‘mechanisch’ gereinigd tijdens het verscheuren van hun prooi. Huisdieren hebben daarom meer kans op tandplak, tandsteen en cariës. Het is daarom van belang om periodiek het gebit van je huisdier te (laten) controleren en te reinigen zodat het gebit van je hond of kat gezond blijft.

Behandeling

Kosten indicatie Kat

Kosten indicatie Hond

Tanden / Kiezen trekken

V.a €175

V.a €175

Gebitsreiniging

€65 

€120 

 

Conclusie

Wat de dierenarts je uiteindelijk kost verschilt per consult, behandeling of ingreep. Preventieve zorg kan ervoor zorgen dat eventuele medische aandoeningen in een vroeg stadium worden gesignaleerd. Op die manier kun je de kans op hogere dierenartskosten beperken. Een ongeluk zit echter in een klein hoekje. Wanneer je hond of kat geholpen moet worden met een chirurgische of orthopedische ingreep kunnen de koste oplopen tot soms wel duizenden euro's. Maak daarom voor jezelf altijd een goede afweging of je zelf spaarpotje opbouwt of een verzekering afsluit voor je dier.

Hoge dierenartskosten voorkomen?

Verzeker je hond of kat bij PetSecur. Bekijk onze kattenverzekering of hondenverzekering met de hoogste dekking van Nederland.

Hond of kat verzekeren?

Nu incl. castratie/ sterelisatie.

Verzeker hond
Verzeker kat
blog-verzekering-dier