Hond verzekeren? Hier moet je op letten | PetSecur

by PetSecur | mar 19,2020 | verzekeren

verzekerde-hond

Steeds meer mensen kiezen er tegenwoordig voor om hun hond te laten verzekeren. En dat is natuurlijk niet voor niets: onvoorziene dierenartskosten kunnen namelijk behoorlijk oplopen. Je moet er altijd vanuit gaan dat je naast de standaard dierenartskosten ook onvoorziene kosten gaat maken voor je trouwe viervoeter.

Ben jij ook aan het overwegen om een hondenverzekering voor je maatje af te sluiten? Maar weet je niet precies waar je moet beginnen? Wij van PetSecur zetten graag voor je op een rijtje waar je op moet letten bij het verzekeren van je hond en waar je allemaal rekening mee kunt houden.

De aanschaf van een hond

Het begint al bij de aanschaf van je hond. Heb je al een specifiek hondenras in gedachten waar je voorkeur naar uitgaat? Of wil je aanschaf van het ras misschien wel laten afhangen van de verzekeringsmogelijkheden? Verschillende hondenrassen hebben namelijk erfelijke ziektes of problemen in het ras zitten. Over het algemeen geldt dat de meer extreme hondentypes meer gezondheidsproblemen hebben. Honden worden meestal als volgt opgesplitst:

 • hele grote honden, zoals de Great Dane, Newfoundlander en St. Bernard;
 • hele kleine honden, zoals de Chihuahua, Poedel, Keeshond en de Maltezer;
 • korte snuiten, zoals de Franse en Engelse Bulldog, Mopshond en Shih Tzu;
 • korte pootjes, zoals de Teckel, de Bassethond en de Schotse terriër;
 • veel huidplooien, zoals de Chow Chow, de Mastiff en de Engelse en Franse Bulldog.

Het is daarom belangrijk om bij het afsluiten van een hondenverzekering goed de eventuele voorwaarden en/of uitsluitingen die voor het door jou gewilde ras gelden te checken. Wat wordt er bijvoorbeeld wel vergoed en wat juist niet? En wat is dus uiteindelijk wel voor jouw eigen rekening?

Preventieve zorg: wel of niet vergoed door hondenverzekering?

Een hond heeft een efficiënt voortplantingsstelsel: in het wild kunnen er wel twee nesten per jaar geboren worden van zes of meer pups. In een thuisomgeving wil je dat waarschijnlijk niet, maar dat betekent wel dat het voortplantingsstelsel er klaar voor is. Omdat het niet gebruikt wordt, kunnen er ziektes en problemen ontstaan. Denk aan schijnzwangerschap, ontstekingen en in het ergste geval zelfs tumoren. Een oplossing is om honden te laten steriliseren/castreren. Hierdoor wordt het voortplantingssysteem bij teefjes platgelegd, de levensverwachting verlengd en de kans op ongewenste dracht en vele kwaaltjes en ziektes nagenoeg nihil.

Wil je preventieve zaken als sterilisatie en castratie laten vergoeden? Houd er dan rekening mee dat dit niet bij iedere verzekeraar mogelijk is. Bij PetSecur is het bijvoorbeeld wel mogelijk om je hond hiervoor te verzekeren vanaf een contractlooptijd van 60 maanden.

Welke zorgkosten voor je hond kun en wil je dragen?

Net zoals de zorgkosten voor ons als mensen toenemen, nemen ook de zorgkosten voor huisdieren (zowel voor honden en katten als voor knaagdieren en vogels) enorm toe. Omdat een hond steeds vaker een volwaardig lid van het gezin is, gunnen we ze dan ook de beste zorg wanneer dat nodig is. Maar wat kost een bezoekje aan de dierenarts gemiddeld eigenlijk?

Preventieve zorg

Preventieve zorg is gericht op het voorkomen of beperken van schade aan de gezondheid van je hond. Denk bijvoorbeeld aan:

 • inentingen (25-130 euro);
 • het laten steriliseren of castreren (160-290 euro);
 • een jaarlijkse gezondheidscheck waar de algehele conditie, de huid en de vacht, de oren, het darmkanaal en het gebit gecontroleerd worden (30-50 euro).

Orthopedie

Orthopedie, chirurgie bij bot- en gewichtsproblemen, komt vaak voor bij honden. Denk aan knieoperaties, fracturen en botbreuken. Behandelingen die uitsluitend door ervaren, speciaal daarvoor opgeleide specialisten uitgevoerd kunnen worden en dus vaak een kostbare ingreep zijn. Voor een knieoperatie betaal je gemiddeld € 1200,- en de kosten voor een heupoperatie kunnen oplopen tot € 3500,-.

Chirurgie

Bij een chirurgische ingreep wordt je hond onder plaatselijke of volledige verdoving geholpen met een medisch probleem. Denk aan het verwijderen van tumoren (€ 950,-) of een darmoperatie (€ 850,-). Kosten kunnen afwijken door de aard en de complexiteit van de ingreep en het gewicht van jouw hond.

Gebit

Honden in het wild eten ander voedsel en op een andere manier dan bij jou thuis, waardoor het gebit al gereinigd wordt. Honden als huisdieren hebben kans op tandplak, tandsteen en cariës. Laat daarom periodiek het gebied van je hond controleren en reinigen om deze gezond te houden. Het trekken van tanden en kiezen kost gemiddeld € 175,- en gebitsreiniging € 120,-.

De medische kosten voor je hond kunnen dus flink oplopen. Het is dan ook verstandig om je hond (gedeeltelijk) te laten verzekeren. Ga daarom voor jezelf na welke kosten je eventueel zelf kunt of wilt dragen en stem hier het pakket voor de hondenverzekering op af.

Hond verzekeren of zelf sparen?

Een hond kost geld. Je betaalt voeding, een jaarlijks bezoek aan de dierenarts, gebitsbehandelingen en meer. Kosten waar je niet aan ontkomt, maar die ook nog wel te overzien zijn. Maar is er sprake van een ongeval of een ziekte? Dan kunnen deze kosten oplopen tot duizenden euro’s. Waar haal je dit geld vandaan? Heb je een goede verzekering voor je hond afgesloten of zorg je zelf voor een spaarpotje?

Weeg de voor- en nadelen van een hondenverzekering goed af tegen de voor- en nadelen van zelf sparen, voordat je een besluit neemt. Want je denkt misschien dat je met een verzekering op de lange termijn duurder uit bent, maar dat is in de werkelijkheid zeker niet altijd het geval.

Een voorbeeld ter verduidelijking:

Daan betaalt gemiddeld 360 euro per jaar aan een ziektekostenverzekering voor zijn hond Boris. Boris, een labrador, is zes jaar oud en heeft een heupoperatie nodig. Die operatie kost ongeveer 3500 euro. Een flink bedrag. In zes jaar tijd heeft Daan inmiddels 1900 euro uitgegeven aan de verzekering voor Boris. Dit betekent dus dat Daan 1350 euro minder kwijt is dan wanneer hij alles uit zijn eigen zak zou moeten betalen. En mocht zijn hond Boris binnen bijvoorbeeld een jaar weer gezondheidsproblemen krijgen, dan worden deze behandelingen ook gewoon gedekt met behulp van de verzekering.

Meer lezen over het maken van de afweging tussen het verzekeren van je hond of zelf een spaarpotje bouwen? Dierenarts en TV presentator Piet Hellemans schreef er een blog over.

De voor- en nadelen van een hondenverzekering

Het verzekeren van je hond heeft een aantal voordelen:

 • Je weet zeker dat de kosten voor medische zorg zijn gedekt. Je komt dus niet meer voor onaangename verrassingen te staan en weet zeker dat je hond de zorg krijgt die hij nodig heeft.
 • Je hebt de kosten in de hand, omdat je maandelijks een vast bedrag betaalt. Dit gaat gewoon mee met de grote hoop maandelijkse afschrijvingen.
 • Je kiest zelf de dekking en bepaalt dus zelf welk maandelijks bedrag je betaalt.

Ingeborg, mopshond Bella

“Een mopshond staat erom bekend dat ze regelmatig last hebben van ‘kwaaltjes’. Door de stompe neus en de korte pootjes kan dit ras wel wat kwaaltjes met zich meebrengen. Bij de één natuurlijk wat meer dan bij de andere. Maar dat stompje neusje is ook zo schattig, vandaar de keuze voor mijn Bella. Om hoge kosten tegen te gaan, heb ik de keuze gemaakt om een goede hondenverzekering af te sluiten. Tot nu toe heb ik gelukkig nog niets meegemaakt met mijn dame, maar al met al heb ik nog geen moment spijt gehad van de verzekering die ik voor haar afgesloten heb.”

Maar het heeft ook een aantal nadelen:

 • Je betaalt maandelijks een bedrag aan premie voor je hondenverzekering. Dit geld ben je sowieso kwijt: of je nou wel of geen gebruik gemaakt hebt van medische zorg voor je hond.
 • Heb je een oudere hond met kwaaltjes? Dan kan de verzekering best prijzig zijn.
 • Door rasgerelateerde aandoeningen kunnen niet alle hondenrassen verzekerd worden.

Uitsluitingen per ras

Sommige rassen staan er om bekend dat ze rasgerelateerde aandoeningen hebben. Bij de Franse Bulldog betekent dit bijvoorbeeld dat brachycefaal obstructief syndroom (benauwd door stompe schedel), atopie (omgevingsallergie) en intervertebrale discusdegeneratie (aandoening aan tussenwervelschijven) niet vergoed worden vanuit de verzekering.

Zoals aangegeven betekent dit dat niet alle hondenrassen verzekerd kunnen worden of dat sommige kosten niet vergoed worden. Wij willen zoveel mogelijk honden toegang geven tot de zorg die ze nodig hebben, daarom zijn alle rassen welkom. Om een reëel bedrag aan premie te kunnen vragen, sluiten we bepaalde rasgerelateerde aandoeningen uit. Dit betekent dat we deze behandeling dus niet vergoeden.

Welke pakket past het beste bij je hond?

Ben je overtuigd van de voordelen die een verzekering voor je hond te bieden heeft? Dan wordt het de hoogste tijd om het juiste pakket te kiezen. Een pakket dat het beste bij jouw hond én bij jou past. Bij PetSecur hebben we een hondenverzekering in het leven geroepen die een brede dekking combineert met een hoge uitkering:

 • Brede dekking, dat wil zeggen dat ook heupen en ellebogen mee te verzekeren zijn
 • De hoogste uitkering van Nederland tot € 5500,-
 • Standaard dekking in het buitenland
 • Inclusief preventieve zorg als castratie/sterilisatie (vanaf een looptijd vanaf 60 maanden)
 • Geen wachttijd, bij ons ben je dus meteen verzekerd
 • Verzekeren via onze ‘Onderlinge Waarborgmaatschappij U.A.’, dus zonder winstoogmerk
 • Dag in dag uit een gerust gevoel.

Wij hebben verschillende goed doordachte pakketten samengesteld, die inspelen op jouw behoeften en ook op die van je hond. Bij ons kun je kiezen uit een Basis pakket, Standaard pakket of Extra pakket, elk weer uit te breiden met een aanvullend pakket. Zo ben je bij ons verzekerd van een pakket op maat. Er is gegarandeerd altijd een pakket dat aansluit bij jouw persoonlijke situatie.

Wil je meer informatie of de mogelijkheden en/of over de voor- en nadelen die een huisdierenverzekering te bieden heeft? Neem dan contact met ons op. Wij voorzien je graag van een passend advies.

Hond of kat verzekeren?

Nu incl. castratie/ sterelisatie.

Verzeker hond
Verzeker kat
blog-verzekering-dier