Hond of puppy adopteren? Dit is hoe het werkt!

by PetSecur | mar 09,2020 | aanschafadvies, verzekeren

hond-of-puppy-adopteren

Wanneer je kiest voor een hond in huis, kies je voor een nieuwe beste vriend. Honden zijn altijd blij als ze je zien, zijn geweldig gezelschap en vrolijken je op als je in een dipje zit. En daarnaast zijn ze gewoon heel erg leuk om mee te spelen en te knuffelen. Heb je de juiste afwegingen gemaakt, is de knoop doorgehakt - wil je een hond? Denk er dan eens aan om een hond of puppy te adopteren. Wij vertellen je stap voor stap hoe dit werkt.

Wat voor hond past bij jou?

Ben je op zoek naar een rashond, een kruising, een puppy of een wat oudere hond? En moet de hond die je gaat adopteren een actieveling zijn of juist een rustig type? Zoek je een hond die bij wijze van spreken in je fietsmandje past of een grote braverik? 

Het is van belang dat de hond past binnen jouw leven en binnen jouw gezin. Is er sprake van kleine kinderen, andere huisdieren? Is het je eerste hond? Hoeveel tijd heb je om aan de opvoeding en het uitlaten te besteden? Adopteer dus pas een hond of een pup als je je goed verdiept hebt in de verschillende types, soorten en maten honden.

Hoe vind ik een hond of pup om te adopteren?

Er zijn verschillende mogelijkheden om een hond of puppy te adopteren. De meeste mensen gaan naar een dierenasiel of een fokker. Het is belangrijk dat je weet waar je je hond aanschaft, omdat deze plek vaak ook de gezondheid en het gedrag van je hond bepaalt. Aanrader is het lezen van reviews en het daadwerkelijke langsgaan bij plekken waar ze adoptiehonden hebben. 

Andere initiatieven om een hond of puppy te adopteren komen onder andere van de Dierenbescherming en de Stichting Wereldhonden. Op www.ikzoekbaas.nl van de Dierenbescherming vind je alle honden die ter adoptie aangeboden worden. Een handig systeem, omdat je kunt filteren op zoeken in jouw buurt, ras, geslacht, leeftijd, etc. 

Naast honden heb je onder andere ook de mogelijkheid om katten, konijnen en vogels te adopteren. Stichting Wereldhonden zet zich in voor zwerfhonden in het buitenland. Honden worden op bepaalde plekken in het buitenland verre van goed behandeld, soms zelfs mishandeld. De hoogste tijd dus om daar verandering in te brengen en een steentje aan een beter hondenleven bij te dragen. Stichting Wereldhonden biedt ook de mogelijkheid om een hond op afstand te adopteren. Zo komt de hond niet daadwerkelijk bij jou in huis, maar zorg je er wel voor dat de hond een beter leven heeft door bij te dragen aan bepaalde kosten. 

Vaccinaties/adoptieovereenkomst bij het adopteren van een hond

Wanneer je een hond of puppy wilt adopteren, adviseren wij om altijd een adoptieovereenkomst te tekenen. In deze overeenkomst staan naast de naw-gegevens ook andere zaken die voor jullie van belang zijn. Is de adoptie voor altijd of van tijdelijke aard? De adoptie van de hond wordt dus altijd contractueel vastgelegd.

Iedere hond die wordt geadopteerd is gechipt, ontwormd, geënt tegen rabiës, heeft de zogenaamde cocktail-enting gehad en wordt op filaria (hartworm) getest. Daarnaast heeft elke hond een internationaal paspoort

Wat zijn de kosten van adoptie honden?

Wat de kosten zijn voor het adopteren van een hond of puppy uit het asiel, is vaak afhankelijk van de leeftijd van een hond. Oudere honden zijn minder populair, dus de kosten wat lager. Puppy’s zijn het meest gewild, dus daar betaal je ook meer voor.

Gemiddeld betaal je:

  • Tussen de € 60,- en € 70,- voor een seniorhond
  • Tussen de € 100,- en € 130,- voor een volwassen hond
  • Tussen de € 110,- en € 200,- voor een puppy tot 10 weken oud.

Zoals al eerder aangegeven is het niet alleen mogelijk om een hond of puppy te adopteren bij het asiel. Er zijn ook initiatieven vanuit de Dierenbescherming en de Stichting Wereldhonden. Bekijk voor de kosten van deze adoptiehonden op de betreffende websites.

Hondenverzekering afsluiten

Is jouw trouwe viervoeter eindelijk bij jou thuis? Dan is het een aanrader om een hondenverzekering af te sluiten. Het grote voordeel van een hondenverzekering is dat je niet voor onverwachte en onaangename verrassingen komt te staan en hoge dierenartskosten voorkomt. Maar let op, want elke hondenverzekering is anders. Waar de ene hondenverzekering bijvoorbeeld een rasgerelateerde aandoeningen verzekert, doet de andere verzekering dit wel tegen een hoge premie. Datzelfde geldt voor preventieve zaken zoals sterillisatie en castratie. Dit wordt ook niet bij iedere verzekeraar vergoed. 

Bij PetSecur is het mogelijk om je hond hiervoor te verzekeren vanaf een contractlooptijd van 60 maanden. 

Het afsluiten van een huisdierenverzekering geeft je een gerust gevoel, omdat je weet dat de medische kosten voor je huisdier gedekt zijn. Alles voor je nieuwe maatje toch?

Ben je op zoek naar meer informatie over de voor- en nadelen voordat je een hond of puppy adopteert? Neem contact met ons op. Wij helpen je graag.

Hond of kat verzekeren?

Nu incl. castratie/ sterelisatie.

Verzeker hond
Verzeker kat
blog-verzekering-dier